Tijd voor je tuin

6 april '23

Bij alle keuzes die je maakt met betrekking tot de woning zou je bijna de tuin over het hoofd zien. Er is niets zo fijn als een lekkere buitenplek, wanneer het weer het toelaat. Tijd om aandacht te besteden aan de buitenruimte van de woning!

image alt

Wensen voor de tuin

Net zoals elk onderdeel van je nieuwe huis, geldt ook voor de tuin dat alles begint met je wensen. Hoe groot is de tuin en wat wil je allemaal in de tuin doen? Wil je graag een plek om te eten of zoek je de perfecte hoek voor die lekkere grote loungebank? Is er ruimte voor een tuinhuisje of een veranda? Heb je groene vingers of ben je van plan om hier meer kennis over op te doen? Dan kan het erg leuk zijn om meerdere borders aan te leggen. Een border is een groenstrook waarop je verschillende soorten vaste planten in de grond plant. En misschien is er wel de mogelijkheid om een kleine moestuin aan te leggen. En wat dacht je van een buitenkeuken of een zandbak en een schommel voor de kinderen?

Zonligging van de tuin

Bij de indeling van de tuin is het belangrijk om de zonligging goed in het vizier te hebben. Het zou jammer zijn als jouw loungebank straks het grootste deel van de dag in de schaduw staat. Tuinen gelegen op het noorden en oosten hebben met name in de ochtend zonlicht. Denk dan bijvoorbeeld na over een zitje waar je een kopje koffie in de ochtendzon kunt drinken. Tuinen op het westen hebben in de namiddag zon. Deze plek leent zich goed voor het plaatsen van een eettafel. Een tuin op het zuiden heeft de meeste zon gedurende de dag. Daardoor ben je dus flexibeler qua indeling.

Tuin

De indeling

Als de tuinwensen duidelijk zijn, kun je nadenken over de indeling. Een globale indeling maak je door middel van een vlekkenplan. In Het Nieuwbouw Handboek leg ik uit hoe dit werkt voor je interieur, maar deze theorie is ook toepasbaar op je tuinplan. Schrijf je tuinwensen op papier in cirkels. Knip deze vervolgens uit en ga ermee op de plattegrond spelen om tot een globale indeling te komen. Mijn tuin van 60 m2 heb ik in 3 stukken opgedeeld. Het achterste gedeelte van de tuin heb ik gereserveerd voor mijn tuinhuis, het middelste gedeelte is voor borders en een strookje gras. En in het voorste gedeelte staan de loungehoek en eettafel. Mijn tuinhuis is daarnaast bereikbaar via een pad van vlonderplanken.

Tuinontwerp
Vlekkenplan

Moodboard voor de tuin

De 3e stap is het nadenken over de stijl van je tuin. Hiervoor zijn talloze Pinterest plaatjes te verzamelen. Analyseer de afbeeldingen die je mooi vindt. Zijn de afbeeldingen overwegend minimalistisch en strak of ambieer je juist een wildere tuin die zich meer organisch vormt? En hoe zit het met het kleurgebruik? Vind je het leuk om een bonte verzameling aan bloemen om je heen te hebben of wil je juist meer groen en houd je van verschillende soorten grassen?

image alt

Tips voor een origineel tuinontwerp

Net als in je interieur werkt het in de tuin goed als je verschillende materialen kiest voor de aanleg van de tuin. Zo bestaat het voorste gedeelte van mijn tuin uit vlonderplanken, het middelste gedeelte uit gras en kiezelstenen en aan de randen van de tuin zijn borders te vinden die gemaakt zijn van vlonderplanken. Mijn tuinhuis is bekleed met red cedar hout, dat meteen veel warmte geeft aan de tuin.

Ga ook de hoogte in voor meer dieptewerking in de tuin. Boven mijn eettafel heb ik een pergola gecreƫerd van hardhouten palen. Daar heb ik een klimop op laten groeien. Dit is een mooie omlijsting van de eettafel geworden. In bredere borders zijn planten en boompjes op verschillende hoogtes aan te raden. Laat je daarnaast goed adviseren over de verschillende typen planten. Wat zijn hun behoeftes? Houden ze van veel zonlicht of doen ze het ook goed in de schaduw? Er schuilt een echte hovenier in je als je planten en bloemen opeenvolgend gedurende het jaar in bloei staan, zodat er altijd wat te zien is.

Beginnen jouw groene vingers al te jeuken? Denk ook eens na over een beregeningssysteem. Het is natuurlijk zonde als je straks vergeet om je nieuwe planten water te geven!

Hi, ik ben Marije!

Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!

Marije Duijn
  Neem contact met ons op
  Bekijk het woningaanbod