Gevelkunst als eyecatcher in Buitenoord
4 mei '21
De Tuinvos, de Grachtotter, de Fietsmus, de Straatuiver en de Stoepgans. Het zijn namen die tot de verbeelding spreken. Loopt er echt een vos in de tuin? Zwemt er werkelijk een otter in de grachten? En dat is nu nét wat beeldhouwer Toon Rijkers voor ogen heeft met de 5 gevelreliëfs in Buitenoord. Hij vertelt je graag meer over deze verrassende kunstwerken.
Buiten- en stedelijk gebied versmelten
“Wist je dat er een vos is gesignaleerd in fase 1 van Buitenoord?”, begint Toon Rijkers zijn enthousiaste verhaal. Buitenoord ligt dicht bij de Grebbeberg en bij natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden. “In gesprekken met de projectontwikkelaar en stedenbouwkundige over de gevelreliëfs kwam ter sprake dat de natuur zich steeds meer lijkt te vestigen in het stedelijk gebied. Na het lezen van het boek ‘Darwin in de stad’ kozen we voor het thema ‘buiten- en stedelijk gebied versmelten’. Dit uit zich door het verbeelden van diersoorten die zich daadwerkelijk in Buitenoord kunnen laten zien en zich kunnen gaan aanpassen aan de bebouwde kom.”
"Hee, wat zie ik hier nu eigenlijk?”
“Wist je dat er hier een vos is gesignaleerd?”
Herkenbaar en toch vreemd
Zoals de vos die over een tuinmuurtje loopt, met op de achtergrond een huis dat zo in Buitenoord kan staan. Rijkers: “De voorstelling moet prikkelen, schuren; dat je denkt ‘hee, wat moet die vos daar, wat zie ik hier nu eigenlijk?” De gevelstenen zijn gemaakt van wit marmer. Het dier, het hoofdonderwerp, is uitgehakt in hoogreliëf. Dat wil zeggen dat het dier als het ware uít de steen springt. In laagreliëf staat een herkenbaar element uit de wijk. “Iedere steen heeft ook een onderschrift meegekregen dat bevreemdt. Dat als het ware schuurt met de voorstelling, omdat het bestaan van een nieuwe soort of ondersoort wordt gesuggereerd.“
Een lust voor het oog
Het reliëf is daarnaast deels ingekleurd met goudverf waardoor het nog meer diepte krijgt. Het is een kunstwerk dat letterlijk in het oog springt. Rijkers vertelt daarover: “Marmer glinstert al van zichzelf, door het goud krijgt het nog meer flonkering. Het is bovendien een knipoog naar de glinstering van de glasmozaïeken afkomstig uit voormalige gebouwen van de WUR. Die heb ik jaren geleden gerestaureerd en zijn nu terug te vinden in de bruggen van de wijk Mozaïekpark.”
Onderdeel van de wijk
De gevelreliëfs krijgen hun plek in de gevels van woningen die op de overgang staan tussen Tuinwijk en Buitenoord. “Die woningen staan in de buurt van het fietspad, de wandelpaden en de hoofdwegen”, vertelt Rijkers. “Hoe je je ook door Buitenoord beweegt, je komt altijd laagdrempelig in aanraking met kunst. De reliëfs worden hiermee echt onderdeel van de wijk.”