De bouwfase stap voor stap uitgelegd

24 november '23

Heb je al een woning gekocht of ben je nog op zoek naar een nieuwbouwwoning in Wageningen? Dan is het goed om inzicht te hebben in het hele bouwproces rond een nieuwbouwwoning. Wat kun je tijdens de bouwfase allemaal verwachten? We leggen het je stap voor stap uit voor Buitenoord fase 3b, 7b en 8.

buitenoord time line bouwperiode

Stap 1: Bodembronnen

De bouwhekken zijn geplaatst, de bouwkeet staat, er is stroom en water op de bouwplaats en de bouwputten zijn uitgegraven. Nu al deze voorbereidingen zijn afgerond, is het de hoogste tijd voor het echte werk. De bouw gaat nu officieel van start. Als eerste wordt er bij iedere woning meters diep de grond ingeboord voor het plaatsen van de warmtelussen ten behoeve van de bodemwarmtepompen.

buitenoord bodembronnen

Stap 2: Heiwerk

Boem boem… je kent vast wel het intense geluid van een houten of betonnen heipaal die de grond in wordt geslagen. Door te heien, zorgen we ervoor dat je nieuwe huis niet gaat verzakken of scheuren. De grond in Nederland is namelijk op de meeste plaatsen vrij zacht, door heien creëren we een goede basis voor de woning. En het is een feestelijk moment: de eerste paal van je huis is nu geslagen!

Bij fase 8 gaan we echter niet heien, maar passen we boorpalen toe.

buitenoord heiwerk

Stap 3: Fundatie

Na het heiwerk volgt de fundatie. Door deze vaste constructie, de fundering, staat je huis straks ‘als een huis’. Een fundering wordt in de meeste gevallen met heipalen gelegd, maar kan ook door te funderen op staal met betonstroken. De betonnen fundering wordt direct in stroken op de zandlaag gestort. Bij jouw woning, wordt er een betonnen fundering op heipalen gelegd.

buitenoord fundatie

Stap 4: Het casco

Buitenoord fase 7b en 8
Als de basis stevig ligt, is het tijd om de hoogte in te gaan. Dat doen we vlot door het gebruik van prefab betoncasco. Dit zijn voorgefabriceerde betonnen vloeren en wanden waar de kozijnen al kant en klaar in zijn verwerkt. Verdiepingen worden snel opgebouwd met prefab en de weersomstandigheden hebben hierdoor minder invloed op de bouw. En dat zorgt voor minder vertraging! Daarnaast biedt betoncasco nog meer voordelen: het is een sterke én veilige constructie met minder kans op scheurvorming.

Buitenoord fase 3b
Het casco van Buitenoord fase 3B is als volgt opgebouwd:

  • Begane grondvloer: ribcassette vloeren;
  • Dragende wanden: kalkzandsteen;
  • Verdiepingsvloeren: breedplaatvloeren (worden in het werk gestort);
  • Daken: prefab dakelementen (excl. de dakbedekking, die komt daarna nog).

We werken hier dus niet met een prefab betoncasco zoals dat in andere fases wel het geval was.

buitenoord betoncasco

Stap 5: Aanbrengen daken

Kom van dat dak af! Natuurlijk wel pas nadat het dak geplaatst is. De grote dakplaten worden met de kraan omhoog gehesen en krijgen hun plek bovenop het casco. Je ziet direct dat het huis al meer vorm krijgt, en je krijgt letterlijk een dak boven je hoofd.

buitenoord aanbrengen daken

Stap 6: Leggen dakpannen/ riet dekken

Je bent bijna onder de pannen: na het aanbrengen van de dakplaten zijn de dakpannen (of het riet voor enkele woningen in Buitenoord fase 3b) aan de beurt. De dakpannen/riet zijn vaak echte eyecatchers, zij bepalen samen met het metselwerk de uitstraling van het huis. Via de artist impressions (afbeeldingen) van de woningen heb je al hier al een goed beeld van kunnen vormen. Met het plaatsen van het dak en de dakpannen/riet is je woning bovendien wind- en waterdicht.

buitenoord leggen dakpannen

Stap 7: Zonnepanelen

Het dak ligt, en de dakpannen ook. Tijd voor de zonnepanelen! Met de plaatsing van zonnepanelen heb je een duurzame en goedkope manier om je woning van elektriciteit te voorzien. Wanneer de mogelijkheid er is, leggen we de zonnepanelen het liefst op het zuiden gericht, zodat ze de meeste zon kunnen pakken.

buitenoord zonnepanelen

Stap 8: Metselwerk

Metselen is meer dan stenen stapelen, het is een secuur werk waar vakmanschap bij komt kijken. Onder meer door het in het juiste verband metselen van de stenen. Nadat de metselaars aan de slag zijn gegaan met de buitengevels, krijgt het huis nog meer zijn uitstraling door de vorm, structuur en kleur van de bakstenen en de voegen.

buitenoord metselwerk

Stap 9: Plaatsen trappen

De ruwbouw is afgerond, het huis is wind- en waterdicht. Het plaatsen van de trappen is hét moment dat aanduidt dat we binnen aan de slag gaan. Alle verdiepingen zijn nu via de binnenkant goed te bereiken. Wel zo prettig als je op de kijkdag je huis van binnen mag komen bewonderen!

buitenoord trappen

Stap 10: Montage binnenwanden

Cellenbetonblokken (bijvoorbeeld Ytong-blokken) zijn licht, makkelijk te stapelen en sluiten goed op elkaar aan. Bovendien zijn ze sterk, isolerend en ongevoelig voor licht en warmte. Perfecte eigenschappen voor binnenwanden. Met de plaatsing van binnenwanden ontstaan er ruimtes, zoals keuken, slaapkamers en badkamer. Je huis krijgt nu zijn eigen kenmerkende plattegrond.

buitenoord montage binnenwanden

Stap 11: Aanbrengen afwerkvloeren

We zijn het bijna vergeten door de vele stappen die al gezet zijn, maar de ruwe betonvloeren zijn nog niet afgewerkt. Deze werken we verder af met een afwerkvloer of dekvloer. Krijgt je woning ook vloerverwarming? Dan plaatsen we eerst de verwarmingsbuizen. Deze leggen we in een slakkenhuispatroon voor een optimale werking.

buitenoord afwerkvloeren

Stap 12: Afwerking van wanden en vloeren

Nadat de vloeren aan de bovenkant de afwerking hebben gekregen, wordt de onderzijde aangepakt. De onderkant van de verdiepingsvloeren wordt voorzien van spac- of spuitwerk. De binnenwanden zijn nu ook voorzien van alle elektraleidingen. Deze worden door een stukadoor weer netjes weggewerkt. De vloer en de wanden van het toilet en de badkamer worden voorzien van tegelwerk.

buitenoord afwerking wanden en vloeren

Stap 13: Afhangen binnendeuren

Het is altijd erg vervelend als een deur niet goed sluit of er een kier zit tussen deur en kozijn. Daarom zorgen we ervoor dat de binnendeuren correct worden afgehangen. Het is een secuur en tijdrovend klusje, maar zijn werk meer dan waard.

buitenoord afhangen binnendeuren

Stap 14: Afmontage installaties

Bij het afwerken van je woning hoort ook het afmonteren van de installaties voor onder meer water, elektra, sanitair, verwarming, luchtvoorziening… Allemaal zodat jij er straks comfortabel bij zit. En daarbij ook duurzaam en energiezuinig.

buitenoord afmontage installaties

Plaatsing keuken en sanitair

24 november '23

Lekker badderen of een potje koken: hoe fijn is het als je dat direct kunt doen als je woning is opgeleverd. Heb je gekozen voor sanitair van onze leveranciers? Dan verzorgen wij het installatiewerk en de complete montage, inclusief het tegelwerk. Plaats je zelf de badkamer of laat je dat door een andere leverancier doen? Dan leggen wij alleen de aansluitpunten aan. De rest volgt na oplevering.

Stap 15: Voorschouwen

Het werk is zo goed als afgerond, nu volgt de voorschouwing. Deze voorschouwing of vooroplevering is een belangrijk hulpmiddel om de daadwerkelijke oplevering soepel te laten verlopen. Tijdens de vooroplevering kun je jouw woning alvast controleren op eventuele gebreken of afwijkingen. De aannemer kan er dan mee aan de slag zodat de punten nog vóór de oplevering worden hersteld.

buitenoord voorschouw

Stap 16: Oplevering

Het einde nadert, je huis wordt opgeleverd! Tijdens de oplevering bekijk je of de punten uit de voorschouwing zijn opgelost. Zo niet? Zet dit dan in het keuringsrapport. Dit is het zogenoemde proces-verbaal van de oplevering, waar zowel jij als koper als de aannemer een handtekening onder plaatst. In dit rapport staat dat je de woning accepteert met uitzondering van de genoteerde gebreken. Deze gebreken moeten binnen 3 maanden worden hersteld. Hierna volgt de sleuteloverdracht. De woning is helemaal van jou!

buitenoord oplevering
  Naar het woningaanbod
  Wanneer start de verkoop?